Nieuwsbrief maart 2012 In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2011. Welke doelen hebben we vorig jaar behaald? Wat is er nog niet gelukt? En we kijken vooruit. Wat zijn onze ideeën voor het komende jaar en voor de toekomst? Dit en nog veel meer lees je in deze eerste nieuwsbrief van dit jaar!



  De cijfers over 2011    

Allerlei leuke en interessante cijfertjes, zoals onze records bezoekersaantallen. Lees meer…

  Belangrijke doelen behaald   

Welke ideeën hebben we het afgelopen jaar uit kunnen werken? Lees meer...
  Activiteiten 

Wat hebben wij het afgelopen jaar georganiseerd, gedaan en besproken? Lees meer…
  Financieel 

We hebben voor onze website Stomaatje.nl het HONcode certificaat-ontvangen. Dit is een internationaal keurmerk. Lees meer…
  (Social) media   

Op welke manieren zijn we het afgelopen jaar in de media verschenen? Lees meer…
  Vooruitblik

Wat zijn we allemaal van plan het komende jaar? Lees meer...
 




















 
  


 
 
  De cijfers over 2011   

We zijn een stichting die zich vooral via internet beweegt, en een grote tic van ons zijn de cijfertjes. Bezoekersaantallen, stijgingen, gemiddelde leestijd, bouncepercentage... Eigenlijk alles wel wat je kunt bedenken. We leren hier vooral veel van en kunnen onze websites voor en achter de schermen door deze informatie verbeteren. Hieronder zullen we wat van deze cijfers met jullie delen:

In 2011 was het aantal unieke bezoekers van website en forum 284.689. Dit betekent een stijging van 15% vergeleken met 2010, bijna 37.000 unieke bezoekers meer kwamen er het afgelopen jaar op onze website een kijkje nemen. Kijk je naar de bezoekersaantallen van 2007 dan is het vergeleken met 2011 gestegen met 97%, bijna verdubbelt dus! 

Gemiddeld kwamen er rond de 780 bezoekers per dag (in 2010 was dit 680). De beste maand van het afgelopen jaar was november met 27.788 unieke bezoekers. In heel 2006 hadden we 27.469 unieke bezoekers en daar zijn we nu in 1 maand overheen!

Van dit bezoekersaantal is 105.747 van Stomaatje.nl, dit is een lichte daling ten opzichte van 2010. Toch zie je als je verder kijkt bij het aantal pagina's per bezoek een stijging van 62,02% (3,76), de paginaweergaven een stijging van 29,74% (397.292) en de gemiddelde tijd dat iemand op de website verblijft 3.59 minuut is, een stijging van 16.39%. Hoe komen mensen op Stomaatje.nl terecht? 13,76% is direct verkeer, 10,99% komen via andere websites, blogs, startpagina's e.d. waar onze link vermeld staat en 75,25% komt via een zoekmachine op onze site terecht. 67,90% van de mensen zijn nieuwe bezoekers en het overige percentage dus terugkerende.

Op de Engelse versie van Stomaatje, de .com, was in 2011 het aantal unieke bezoekers 40.147. In 2010 was dit bezoekersaantal 3.837. We hebben in 2011 onder andere gewerkt aan een betere vindbaarheid van onze Engelse versie, en dat is te merken met een stijging van  946,31%! De gemiddelde bezoektijd is 1.44 minuten en er wordt 1.65 pagina's per bezoek bekeken. 12,32% is direct verkeer, 18,43% komen van verwijzende sites en 69,25% (tegenover 29,24% vorig jaar!) komen via een zoekmachine. De bezoekers komen vooral uit Amerika, Engeland, Canada, Australië en Frankrijk, in deze volgorde. 87,08% zijn nieuwe bezoekers.

Het aantal forumbezoekers was op ons Stomaforum 59.163, wat een daling is met 2012. De forumleden blijven gemiddeld 5.07 minuten rondneuzen. Ze bekijken 7,17 pagina's per bezoek. We hebben er in het afgelopen jaar 100 actieve leden bijgekregen en komen nu op ruim 1000 leden. Er worden gemiddeld 55 berichten per dag gepost. Het totaal aantal onderwerpen staat op 1887. 43,25% zijn nieuwe bezoekers. 5,2% van de bezoeken zijn afkomstig van onze zuiderburen.

Gastro-maatjes had een bezoekersaantal van 22.680. Deze website is in december 2010 online gegaan dus volgend jaar kunnen we kijken naar eventuele stijgingen. Maar nu al zien we elke maand een verhoging van het aantal bezoekers, op dit moment zijn we de 3000 voorbij in een maand. De gemiddelde bezoektijd is 1.47 minuut en 2,75 pagina's. 3,71% is direct verkeer, 11,96 komen van verwijzende sites en 84,33 via een zoekmachine. 87,69% zijn nieuwe bezoekers.

Design your stoma had een stijging van 44,89% met 7595 bezoekers over 2011. De klanten blijven gemiddeld 2.35 minuten op de website en bekijken 5,36 pagina's per bezoek. 79,48% zijn nieuwe bezoekers. 11,28% is direct verkeer, 64,57% komen van verwijzende sites en 24,15% komen via een zoekmachine.




 
  Belangrijke doelen behaald   

Welke ideeën van onze to-do-list hebben we dit jaar uit kunnen voeren?

Allereerst iets waar we al een tijd mee bezig waren en meer voorbereiding betrof dan verwacht: ons eerste boek. In juni 2011 hebben we het boek "relatie en seksualiteit met een stoma" uitgegeven. Het plan was om het in eigen beheer uit te geven van het boek te bekostigen van onze Niek de Jong prijs. Maar er bleek een uitgever geïnteresseerd te zijn! We zijn erg trots dat we ons eerste boek hebben mogen uitgeven en krijgen er goede reacties op; van stomadragers, hun omgeving maar ook professionals. We hopen dat het mensen steun biedt, tips geeft en misschien wel herkenning. Het is in de boekwinkels te bestellen, evenals via internet zoals bijvoorbeeld Bol.com.

                                 class=

Nog een doel behaald waar we al een tijd achter de schermen mee bezig waren: onze nieuwe website! De website Stomaatje.nl hebben we in een nieuwe lay-out gegoten, welke 26 mei online is gegaan. Het heeft een volwassener en professioneler uiterlijk. Overzichtelijker en met meer mogelijkheden voor en achter de schermen.

We hebben gekozen voor een rustig en neutraal uiterlijk, maar toch met de Stomaatje knipoog. Soms een beetje gek, creatief (wat dacht je bijvoorbeeld van onze nieuwe Crea zakjes wall?), met humor en af en toe een kleurtje. Interactiever door het gebruik van filmpjes, slideshows, makkelijke formulieren bij aanvragen e.d. en met veel aandacht voor onze social media.

Naast de nieuwe lay-out is de website natuurlijk ook aangevuld met nieuwe pagina's, ervaringsverhalen en allerlei nieuwe informatie.

Omdat we toch bezig waren met vernieuwing hebben we ook meteen de voorwaarden van het forum in een nieuw jasje gestoken.

                                               class=

En tenslotte hebben we deze nieuwsbrief ook in een andere lay-out gegoten.

We hebben het HONcode-certificaat ontvangen voor onze website Stomaatje.nl. Dit is een internationaal keurmerk voor websites van ondermeer ziekenhuizen, zorginstellingen, artsenorganisaties en patiëntenbelangenorganisaties. Toetsing van websites vindt plaats aan de hand van acht ethische principes waaronder deskundigheid, vertrouwelijkheid, duidelijkheid, financiering en transparantie.

Het internet staat bol van informatie en adviezen over niet alleen ons onderwerp, maar allerlei medische onderwerpen, die vaak niet eenduidig zijn. Voor lotgenoten kan dit verwarrend zijn: hoe weet je welke informatie betrouwbaar, neutraal en actueel is? Het HONcode-certificaat schept duidelijkheid over de waarde van onze uitgebreide website. De toetsing door de Foundation is van hoge kwaliteit en doelgroepgericht. Wij zijn erg trots om dit keurmerk te mogen dragen en zullen er hard voor werken om hem te mogen behouden.
   
                                                     class=



 
  Activiteiten   


De banden en hoesjes van ons initiatief Design your stoma zijn nog steeds erg gewild. Het afgelopen jaar hebben we een wat lastig jaar gehad met verloop in de naaisters en ziekte, waardoor we niet de hele tijd open waren en niet volop hebben kunnen draaien. Inmiddels zijn beide lijnen weer te bestellen, de hoesjes en onze luxe banden. Het afgelopen jaar hebben we ook een nieuwe lijn ontwikkeld waarvan we hopen deze in 2012 met een nieuwe naaister online te brengen.

Het afgelopen jaar hebben wij gesprekken gevoerd met fabrikanten en leveranciers, maar bijvoorbeeld ook met andere verenigingen en instanties. Zo hebben we een hele goede en leuke kennismaking gehad met de CCUVN.

We hebben er helaas de financiële middelen en mankracht niet voor om dit op regelmatige basis te doen, maar af en toe staan we op een symposium met een stand. Zo stonden we, evenals vorig jaar, in oktober, op een symposium van de Stomaverpleegkundige Vereniging in de Reehorst in Ede. Ook stonden we 22 februari op een beurs in België.

             class=

We zijn regelmatig op netwerkbijeenkomsten te vinden, zoals de Open coffee Krimpenerwaard. Ook waren we te vinden op een beurs van Zorgbelang. Ook gaan we regelmatig naar cursussen en bijeenkomsten om onze kennis bij te spijkeren. Zoals de gratis cursussen van PGO Support. Zo is Suus naar de cursus 'Website gebruiksvriendelijk en toegankelijkheid' geweest.

We hebben in december meegewerkt aan een Webinar met PGO support, samen met een bedrijf wat op het gebied van fondsenwerving een kader aan het creëren is om patiëntenorganisaties -groot en klein- te helpen met hoe ga je met de veranderde omstandigheden van subsidies en fondsenwerving om.

Het afgelopen jaar hebben we twee activiteiten georganiseerd: ons jaarlijkse zwemuitje waarbij we een zwembad afhuren en daarna gaan wokken en een dagje dierentuin. Beide uitjes waren een groot succes.




 
  Financieel   

Stomaatje is een non-profit stichting en kent geen inkomsten uit subsidies. We zijn afhankelijk van donaties en sponsoring. Het initiatief Design your stoma is kostendekkend; we halen er geen winst uit. Vergeleken met andere stichtingen en verenigingen hebben wij een lage inkomstenbron. Voordeel dat we niet op subsidies zijn gaan leunen is dat we daardoor geen last ondervinden van de veranderingen hiervan (ze worden fors gekort). We zijn creatief en werken anders, bijvoorbeeld veel met het medium internet zoals de vergaderingen via Skype, wat kostenverlagend werkt. Ook maken we alles op websitegebied zelf, wat anders tienduizenden euro's zou kosten.

Aan de andere kant kunnen we daardoor geen grote projecten starten en liggen sommige ideeën stil, en we hebben er veel! We kunnen niet zomaar op een beurs staan met een stand, of een keurmerk aanvragen. Kenningsmakingssetjes maken met een band en hoesjes van Design your stoma voor in elk ziekenhuis, informatie ontwikkelen die we gratis aan kunnen bieden voor bijvoorbeeld een proefwerk of spreekbeurt en activiteiten organiseren die voor de mensen gratis zijn.

Doordat we toch meer willen bereiken hebben we onszelf in 2012 als doel gesteld meer inkomsten te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door het gaan werven van donateurs en te kijken naar de sponsoropties.

Maar hoe ging dit het afgelopen jaar?

In 2011 is het aantal donateurs, in tegensteling tot 2010, niet gegroeid. Het aantal is juist gedaald. De reden van de verdubbeling in 2010 was een donateursactie. We hadden toen 78 donateurs, nu 65. Wel zijn er meer mensen zich aan ons gaan binden door middel van automatische machtiging. Hoewel we al een aantal voordelen voor een donateur hebben, willen we dit in 2012 nog breder gaan maken zodat het aantrekkelijker wordt ons te steunen. Giften komen zo nu en dan binnen, soms hele bijzondere bedragen. Wij bedanken mensen sowieso altijd, gift of donateur, met een oorkonde. Maar bij een hoger bedrag ook met ons boekje.

In totaal hebben we aan giften en donaties 2.368,27 euro binnengekregen.

Het aantal sponsors daarentegen is wel enorm gegroeid, terwijl dit vorig jaar niet groeide. Dit komt omdat we vele gesprekken met de bedrijven hebben gevoerd om te bekijken wat we voor elkaar konden betekenen en waar de behoeftes liggen. Hierdoor hebben wij op hun wensen aangesloten sponsorpakketten kunnen maken. Daarnaast heeft onze nieuwe website grote invloed. Er is een betere vorm van reclame en andere opties mogelijk. En de enorme groei in bezoekersaantallen blijft ook niet onopgemerkt. We kunnen inmiddels met trots zeggen dat we in 2011 60% van de fabrikanten als sponsor hebben binnengehaald en dat de leveranciers nu ook langzaam beginnen te komen (14% in 2011). 

De Ango collecte is ook een belangrijke inkomstenbron, vaak zo'n 10% of zelfs meer van ons jaarlijkse inkomen. Hoewel we hier zelf hard voor moeten werken, zien we dit ook als een vorm van sponsoring omdat de Ango ons deze kans geeft.

Het afgelopen jaar hebben we in totaal aan sponsorbedragen 8.920 euro binnengekregen.

                                              class=

Van de bijdragen van sponsors en donateurs zijn we afhankelijk, dus we zijn er heel dankbaar voor dat deze ons willen steunen en daardoor ons voortbestaan waarborgen! Wij vragen mensen niet te sponsoren of te doneren, maar te willen investeren in de toekomst van de stomadrager.

Wij vinden het belangrijk onze uitgaven transparant te houden. Bij een donatie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een specifiek project. En we tonen onze uitgaven op de website. Dit zijn we niet verplicht, maar we willen graag aan onze doelgroep laten zien wat we ermee doen.    

   



 
  (Social) media   

Het taboe doorbreken en het onderwerp stoma bekender maken is een belangrijke pijler van Stichting Stomaatje. Een van de manieren om dit te bereiken is de media opzoeken, of in veel gevallen weten zij ons goed te vinden. Hier vind je alle media van het afgelopen jaar.

Allemaal waren ze voor ons belangrijk en mooi, maar wat sprong er nu uit? Genomineerd zijn voor Mooi Mens 2011 en daardoor in TV West en op radio 3FM bij Giel verschijnen was toch wel een mooi hoogtepunt waarbij we een groot publiek hebben weten te bereiken die nog onbekend waren met een stoma.

De social media, een vorm van media die we zelf kunnen beïnvloeden. Social media kun je zien als een platform waar wij ons als stichting kunnen profileren. Elk platform heeft weer een andere invulling, zodat mensen zelf kunnen kiezen via welke weg zij de informatiestroom het liefst willen krijgen. We komen zo in contact met stomadragers en andere verenigingen, professionals en instanties, we vergroten ons (internationale) netwerk.

  Twitter heeft inmiddels bijna 750 volgers, we zijn in een jaar tijd gegroeid met 500 volgers.

Facebook heeft 165 fans, waardoor we hier zijn gegroeid met meer dan 100 nieuwe fans.

Hyves verliest aan interesse maar toch bij elkaar een kleine groei: 10 nieuwe leden waardoor dit getal nu op 136 staat.

LinkedIn is een professioneel netwerk met 55 leden, wat een groei in het laatste jaar van 15 betekent.

Youtube, ons eigen Youtube kanaal met alle video's verzameld waarin wij de laatste jaren aanwezig waren, zoals BNN, te gast bij Giel op 3fm en Hart van Nederland. En filmpjes die we zelf hebben gemaakt, zoals de promo voor het zwemuitje. Deze is gelijk gebleven qua abonnees maar enorm gestegen in het aantal keer bekeken!

Leuk ook om te vertellen is dat we in december de grens van 2000 leden gepasseerd zijn op al onze social media (inclusief forum) tezamen.

 



 
  Vooruitblik   

Altijd leuk om het vorige jaaroverzicht erbij te houden en te zien hoeveel doelen we daarvan hebben behaald. In 2011 zijn de belangrijkste:

- Ons eerste boek "Relatie en seksualiteit met een stoma" is uitgekomen
- De nieuwe website van Stomaatje.nl is online


We schreven dat we weer terug wilden naar de basis, de informatievoorziening. En dan vooral via onze grootste kracht: websites. Even geen extra projecten, maar in stand houden wat we hebben en dit verbeteren. Het mooie is dat we het afgelopen jaar daardoor dingen hebben kunnen voltooien waar we al langere tijd mee bezig waren. Door stappen terug te doen hebben we ons op de belangrijkste zaken kunnen richten, waardoor we met minder tijd meer hebben kunnen bewerkstelligen.

We kunnen zeggen dat we het afgelopen jaar de ommezwaai hebben gemaakt van "een leuke website" naar een professionele organisatie. Dus blijkbaar was het goed even pas op de plaats te maken en te bekijken waar we staan en wat we willen. En vooral: wat is er nodig? Waar is behoefte aan? Deze dingen willen we oppakken. Maar we zijn ons er ook van bewust dat we een kleine stichting zijn met weinig middelen, dus kijken stap-voor-stap wat de mogelijkheden zijn.

We hebben ook besloten dat we achter de schermen klein willen blijven. Op een gegeven moment hadden we zo'n groot team dat de tijd vooral ging naar het coachen en begeleiden. Hoewel we nog een aantal nieuwe mensen zoeken willen we het team wel kleiner houden zodat de lijnen kort blijven.


Wat zijn onze doelen voor 2012?

Een app voor ons forum was een doel die we begin dit jaar hebben gelanceerd, zo kun je ons forum nog beter op je mobiele telefoon gebruiken.

Een uitjesmod voor op het forum. Dit hadden wij op ons vorige forum, je kunt je hierbij gemakkelijk voor uitjes aan- en afmelden. We willen het wel breder trekken en niet alleen voor de forumleden mogelijk maken aan activiteiten deel te nemen.

Een belangrijk doel waar hard aan wordt gewerkt is de Engelse versie van Stomaatje in dezelfde lay-out gieten als Stomaatje.nl

De website na laten kijken door professionals. Kloppen alle feiten? Missen er nog onderwerpen? Dit is al bezig, op dit moment hebben we een aantal verschillende artsen/verpleegkundigen, allen met hun eigen vakgebied, bereid gevonden hieraan mee te werken. Zij worden ambassadeur van Stichting Stomaatje. Zo wordt de kwaliteit van informatie gewaarborgd. We zullen deze ambassadeurs op de website bekend maken.

We willen duidelijk maken dat Stichting Stomaatje een paraplu is met daaronder verschillende initiatieven en websites, binnenkort meer.

We zijn met een idee bezig op internetgebied waar we helaas nog niets over kunnen vertellen, maar hopen dat in 2012 te kunnen lanceren. Dit zal van de Niek de Jong prijs worden bekostigd.

We gaan de voorbereidingen treffen voor het volgende boek in onze serie. Dit boek zal gaan over reizen en onderweg en natuurlijk vragen we jullie binnenkort weer om medewerking voor ervaringsverhalen! We weten nog niet wanneer dit boek uit gaat komen en of dat dit jaar al zal zijn.

In 2012 komt eerst Eliene's boek uit, welke een link heeft met Stomaatje.

Na hard werken moet dit jaar toch echt de nieuwe lijn van Design your stoma uitkomen, met banden voor dagelijks en zwemmen en sauna. De prototypes zijn klaar en we voeren op dit moment gesprekken met een nieuwe naaister. De wens voor de toekomst is om ook de website te verbeteren in een goede gebruiksvriendelijke webshop.

Het werven van donateurs gaan we dit jaar onze aandacht op storten.

We willen in oktober 2012 aandacht gaan schenken aan Wereld Stomadag.




 
Indien je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen kun je via je gebruikerspaneel op het forum (rechts bovenin) bij "foruminstellingen" aangeven dat de beheerders je niet meer per e-mail mogen informeren. Indien de nieuwsbrief via een andere weg komt kun je "email uit" naar info@stomaatje.nl sturen.



 
  
 

Onze websites:

www.stomaatje.nl
www.stomaforum.nl
www.gastro-maatjes.nl
www.stomalinks.nl
www.designyourstoma.nl
www.stomaatje.com

 

 

Stichting Stomaatje 
Postbus 31
2060 AA Bergambacht
RABO 1185.77.530
KVK 24382511
   info@stomaatje.nl



           
 




Copyright (c) Stichting Stomaatje 2011-2012 Suusdesign.nl All rights reserved.